Border Roads Organization Recruitment 2019 || Delhi Police ! Online Form 2019 ||
Border Roads Organization Recruitment 2019 || Delhi Police ! Online Form 2019 || Advertisement in DRDO, Chandipur,Odisha ||
Delhi Police ! Online Form 2019 || GRS Post Recruitment in Sundargarh District || Advertisement in DLSA, Sambalpur ||
Advertisement in DRDO, Chandipur,Odisha || Advertisement in Collectorate, Puri District || Advertisement in Zilla Swasthya Samiti, Rayagada. ||

Odisha GK !! Ancient History of Odisha!!


 

!!!Ancient history o f Odisha!!!

1. Kalinga is describe in which part of the Mahabharat?

  • Vana Prava
  • Shanti Parva
  • Uttara Parva
  • None of these

Ans:- A

2.  According to the Mahabharat the capital city of ancient Kalinga was:

  • Vijayanagar
  • Kalinga Kataka
  • Dantapur
  • Toshali

Ans:- C

3. Odisha Is believe to have derived its name from

  • Orya
  • Urya
  • Udyayan
  • Odra

Ans:- D

4. The original culture of Odisha was

  • Aryan
  • Tribal
  • Dravidian
  • Western

Ans:- B

5. Which of the following is termed as “ Diamond Trangle “ in Odisha archaeology?

  • Khandagiri – Udayagiry- Ratnagiri
  • Lalitgiri – Udayagiri – Ratnagiri
  • Ratnagiri –  Dhauligiri – Udayagiri
  • Udayagiri – Ratnagiri – Dhauligiri

Ans:- B

6. Which of the following district of odisha Microlithic site found ?

  • Mayurbhanj
  • Dhenkanal
  • Bolangiri
  • All of these

Ans:- D

7. Who among the following is the founder of Nanda Dynasty?

  • Mahapadma Nanda
  • Pandhuka
  • Pangupati
  • Bhutapala

Ans :- A

8. The great Kalinga war was found in the year

266BCE

262BCE

261BCE

235BCE

Ans :- C

9. In which of the following Ashoka Edicts have been found ?

  • Ashuragarh
  • Dhauli
  • Jaugada
  • Both (b) & (c)

Ans :- D

10. After how many of his rule the Great Ashoka left for Heavenly abode?

  • 20 years
  • 30 years
  • 40 years
  • 35 years

Ans :- C

11. Who among the following excavated Ratnagiri?

  • B.B Lal
  • Devalal Mitra
  • Harekrushana Mahataba
  • Paramanda acharya

Ans :- B

12. The Hatigumpha Inscription engraved by :

  • Chandragupta Maurya
  • Ashoka
  • Samudragupta
  • Kharavela

Ans :- D

 

© Copyright2019 at http://www.odishafreejob.com
For advertising in this website contact us odishafreejob@gmail.com


Copyright@Odisha Free Job ! Created By Chandan