Today Current Affairs !! 04 January 2020

Posted on: January 4, 2020 | Author: Odisha Job Alert |

1.The Prime Minister of India recently inaugurated five Young Scientists Labs of which organisation?

[A] Indian Space Research Organisation, ISRO

[B]Defence Research and Development Organisation, DRDO

[C] Bhabha Atomic Research Centre, BARC

[D] Department of Atomic Energy, DAE

Answer: B

2.Which state has recently declared 2020 as the year of Artificial Intelligence (AI) and has signed MoUs with tech firms for AI research?

[A] Andhra Pradesh

[B] Telengana

[C] Odisha

[D] Assam

Answer: B

3.According to the recent data from the Ministry of Forest Environment and Climate Change (MoEFCC), what is the total number of tiger deaths occurredin India during 2019?

[A] 95

[B] 100

[C] 105

[D] 110

Answer:A

4.David Stern who passed away recently was the Commissioner of which famous Sports league?

[A] Formula 1, F1

[B] National Basketball Association, NBA

[C] Major League Baseball, MLB

[D] National Hockey League, NHL

Answer: B

5.Sunita Lakra, who announced her retirement recently, is a famous Indian player of which Sports?

[A] Tennis

[B] Badminton

[C] Hockey

[D] Cricket

Answer:C

6.Which state has recently announced a scheme to deliver sand to customer’s doorstep from January 2, 2020?

[A] Odisha

[B] Maharashtra

[C] Andhra Pradesh

[D] Kerala

Answer:C

7.Umaro Cissoko Embalo was recently elected as the President of which country?

[A] Gambia

[B] Senegal

[C] Guinea-Bissau

[D] Guinea

Answer: C

8.Who was recently presented with the ‘Lokmanya Tilak National Journalism Award‘?

[A] Ravish Kumar

[B] Arnabh Goswami

[C] Shekar Gupta

[D] Sanjay Gupt

Answer: D

9.What is the new integrated helpline number of the Indian Railways, launched recently?

[A] 138

[B] 139

[C] 1071

[D] 1072

Answer: B

10.What is the annual financial assistance given to eligible farmers under the PM-KISAN scheme?

[A] Rs. 10000

[B] Rs. 8000

[C] Rs. 6000

[D] Rs. 5000

Answer: C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like Our Facebook Page
Popular Posts