Today Current Affairs !! 31 December 2019

Posted on: December 31, 2019 | Author: Odisha Job Alert |

1.Which of the following versions of fast chess that was in news recently, when Koneru Humpy won the World Women’s Rapid Chess Championship had more time on the clock for the White than the Black?

[A] Blitz chess

[B] Armageddon chess

[C] Bullet chess

[D] Ultrabullet chess

Answer: B

2.The Stolen Works of Art Database, which was in news recently, is maintained by which organisation?

[A] UNESCO

[B] WTO

[C] ASI

[D] INTERPOL

Answer: D

3.Which state recorded the highest forest cover in the recently released India State of Forest Report 2019?

[A] Andhra Pradesh

[B] Madhya Pradesh

[C]Nagaland

[D] Meghalaya

Answer: B

4.What is CAT IIIB system which has been in news recently with respect to the fog conditions in the north?

[A] Instrument landing system

[B] Weather monitoring system

[C] System for classifying fog intensity

[D] Road safety system

Answer: A

5.Operation Inherent Resolve, which was in news recently, is being conducted by which country’s military forces?

[A] France

[B] USA

[C] Canada

[D] Russia

Answer: B

6.The atrial fibrillation technology, over which tech giant Apple was recently sued, is used to detect what condition?

[A] Overheating of system

[B] Foreign body attack

[C] Irregular heartbeat

[D] Electrolyte imbalance

Answer:C

7.The protein Importin-11, that was recently identified by scientists, is linked with causing which type of cancer?

[A] Blood Cancer

[B] Lung Cancer

[C] Prostate cancer

[D] Colorectal cancer

Answer:D

8.Who recently set the record for the longest spaceflight by a woman?

[A] Peggy Whitson

[B] Christina Koch

[C] Jessica Meir

[D] Sally Ride

Answer: B

9.The Dadasaheb Phalke Award, which was conferred recently, is the highest award in the country for which field?

[A] Theatre

[B] Classical dances

[C]Cinema

[D] Classical music

Answer: C

10.All cases registered during the Pathalgadi Movement were withdrawn recently. Which state is the movement associated with?

[A] Chhattisgarh

[B] Jharkhand

[C] Odisha

[D] West Bengal

Answer: B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like Our Facebook Page
Popular Posts